W kuchni ten prawdziwy czy "udawany"- blat drewniany i laminowany. Co wybrać?

jaki blat do kuchni blat drewniany blat laminowany blat drewnopodobny

   Ta kwestia pojawia się zawsze przy okazji każdego spotkania z inwestorem. "Marzy mi się w kuchni drewniany blat"- słyszę bardzo często. Odpowiedź ta wynika z obserwacji- osoba planująca remont szuka przykładowych rozwiązań np. kuchni i widzi drewniany blat połączony zazwyczaj z białą zabudową meblową. Dopiero na spotkaniu przekonuje się, że niekoniecznie musi być to prawdziwe drewno, a blat kuchenny może być wykonany z jeszcze co najmniej kilku innych materiałów. W tym poście opowiem krótko jakie cechy posiada blat drewniany i ten "udający" drewno, czyli blat laminowany.

1. Blat drewniany- piękno samo w sobie.


   Jak każdy materiał- ma zarówno wady, jak i zalety. Do zalet na pewno należy fakt, że jest to materiał naturalny, a zatem ekologiczny. Jego faktura jest miła i ciepła w dotyku, a wnętrze z jego obecnością staje się przytulne. Najpopularniejsze są blaty z drewna dębowego w naturalnym odcieniu- taka propozycja jest bardzo uniwersalna i pasuje do wielu wnętrz. Oczywiście można także wykorzystać drewno bukowe, akacjowe, orzechowe, jesionowe czy egzotyczne (merbau, teak, iroko)- najbardziej wytrzymałe. Z racji, że drewno jest dość miękkim materiałem łatwo można wyciąć z niego dowolny kształt. 
Pamiętaj, że powierzchnia blatu drewnianego koniecznie musi być zabezpieczona np. olejem lub lakierem.

blat do kuchni drewniany czy laminowany
Blat lity i klejony na mikrowczepy, źródło: stol-dom.pl
   Blat drewniany może mieć zróżnicowany rysunek, wynikający oczywiście z rodzaju zastosowanego drewna, ale i także technologii/ produkcji. Wyróżniamy dwa rodzaje: blat lity (z szerokich lameli łączonych po długości) oraz z mniejszych lamelek (klepek) łączonych na mikrowczepy. Na pierwszym rysunek drewna (usłojenie) będzie ładnie widoczny; na drugim najbardziej widoczny będzie podział na klepki. 
Dobrze pielęgnowany blat drewniany może posłużyć przez długi czas. W razie uszkodzenia wystarczy zeszlifować wierzchnią warstwę i ponownie ją zabezpieczyć. 

Musisz jednak pamiętać, że nie jest to materiał niezniszczalny i trzeba o niego dbać. Dla osób, które nie maja cierpliwości, a za wszelką cenę zależy im na tym, aby kuchnia (meble/ schody/ drzwi...) przez lata wyglądała jak nowa ten materiał szczerze...odradzam. 

2. Estetyka a funkcjonalność w przypadku blatu drewnianego.


blat do kuchni laminowany czy drewniany
Fot. Walt Eyes
Blat z drewna ma swoje wady: jest nasiąkliwy- chłonie wodę (oczywiście jeśli jest dobrze zabezpieczony nie powinno być uszkodzeń) oraz, co gorsza, przy tej cesze jest podatny na plamy (czerwone wino, sok z barwiących owoców/ warzyw...). Z czasem zmienia swój wygląd nie tylko ze względu na użytkowanie, ale i działanie promieni słonecznych- elementy drewniane ciemnieją. Jest podatny na uszkodzenia mechaniczne (ze względu na swoją miękkość)- łatwo się rysuje. Nie jest także odporny na wysokie temperatury- gorące naczynie może pozostawić przebarwienie/ ślad.

Jeśli zatem "intensywnie używasz kuchni" i zależy Ci na cieszeniu się jej niezmienionym wyglądem przez lata, to lepiej zastanów się nad innym materiałem. Dodatkowo, gdy ważnym aspektem jest cena to może warto przyjrzeć się... laminatom?

3. Blat laminowany- co to takiego?


   Blat laminowany to zazwyczaj płyta wiórowa pokryta, z jednej lub dwóch stron, warstwą laminatu (laminatu HPL- bardzo odpornego, złożonego z wielu różnych warstw, których opisanie pominę, bo przypomnę- miał być to krótki wpis:) ). Technologia produkcji sprawia, że laminaty mają bardzo dobrą odporność na uszkodzenia mechaniczne, a także działanie delikatnej chemii i barwników oraz krótkotrwałe działanie wysokich temperatur- np. odstawienie gorącego naczynia. Są łatwe w czyszczeniu; nie chłoną wilgoci, ale tutaj uwaga! Jeśli warstwa wierzchnia jest uszkodzona, lub brzeg płyty (blatu) nie został zabezpieczony, to istnieje ryzyko, że wilgoć chętnie wchłonie płyta wiórowa, co spowoduje tzw. napęcznienie (wybrzuszenie) blatu. Polecam zatem oklejanie wszystkich obrzeży (krawędzi) blatu, aby nigdzie nie pozostawiać widocznej płyty wiórowej (rdzenia blatu).

Do zalet na pewno możemy zaliczyć cenę, bo jest to chyba najtańszy z materiałów, z których można wykonać blat kuchenny. W płycie tego rodzaju łatwo można wykonać otwory na płytę grzewczą, zlew i nie grozi to pęknięciem, co może stać się w przypadku blatów z kamienia lub spieków kwarcowych.
Dodatkowo producenci laminatów proponują szeroki wybór wzorów drewna, które ma imitować blat. Zbliżony do rzeczywistego naturalnego materiału jest nie tylko odcień i rodzaj drewna, ale i tekstura- matowa, z połyskiem, z mocnym żłobieniem lub delikatnym. Zmysł wzroku, a nawet dotyku można naprawdę oszukać! Płyty laminowane mogą imitować nie tylko drewno ale także kamień. Co jakiś czas producenci wypuszczają nowe dekory, zatem wybór jest bardzo duży.

4. Tyle zalet, a wady?


blat drewniany czy laminowany do kuchni
Fot. Al Hakiim

   Główną wadą laminatu jest chyba to, że nie jest materiałem naturalnym, a tekstura drewna czy kamienia jest "udawana" i co jakiś czas powtarzalna. Do wad można też dodać to, że w przypadku uszkodzenia nie możemy sami go odnowić. Zazwyczaj napęczniały blat- taki, który wchłonął wilgoć- trzeba wymienić w całości. Aczkolwiek z własnego doświadczenia zauważyłam, że niewielkie fragmenty, które pochłonęły trochę wody po jakimś czasie wyschły i wróciły do pierwotnej formy. Ale nie gwarantuję, że zadzieje się tak w każdym przypadku...

   To tylko dwa z wielu materiałów, które można użyć jako blatu kuchennego. Obydwa maja swoje wady i zalety. Jeśli w projekcie twój budżet jest ograniczony, a chcesz, aby materiały były wytrzymałe skłaniałabym się na twoim miejscu ku laminatom. Pomyśl, co jest priorytetem w wyborze materiału: ekologia, cena, odporność na uszkodzenia, estetyka... Jeśli nadal jest ci trudno się zdecydować, mogę pomóc ci w wyborze- maila znajdziesz w zakładce "kontakt" ;)


Komentarze